ARTIVEER

Ontdek de mooiste kerken, galerieën en musea,
toegang tot alle locaties en vrij gebruik van de veer.

Appingedam stelt vier vrijdagen de deuren van haar 9 mooiste locaties voor u open om de verborgen parels te ontdekken; van ‘s ochtends tot laat in de middag toegang met een dagarrangement. Het Damsterveer vaart u door de grachten van Appingedam met op- en afstappunten nabij de locaties.

Reserveer uw tickets via www.artiveer.nl en ontdek hoe u uw dagarrangement kunt aanvullen met een Artiveer-lunch of Artiveer-diner bij één van de Damster restaurants.

Data 2018
11 mei
15 juni
20 juli
17 augustus

Dagarrangement € 25,-
10:00 - 18:00 uur
WWW.ARTIVEER.NL

50 werken uit particulier bezit
“Een reis door 100 jaar Ploeg”

De Groninger Zilverkamer van het SNS-fonds Eemsmond viert het 100 jarig jubileum van de Kunstkring De Ploeg op geheel eigen wijze. Minstens 50 werken uit particulier bezit vinden vanaf zaterdag 15 december een half jaar lang (tot 16 juni 2018) een thuis in de passende entourage van Gronings zilver. Conservatrice Herma Grimmius van de Zilverkamer heeft de kunstwerken via haar netwerk kunnen opsporen. Het zijn werken die tot nu toe nooit of nauwelijks in het openbaar zijn vertoond. Tezamen geven ze een prachtig overzicht van de uitingen en de ontwikkelingen binnen De Ploeg in de afgelopen 100 jaar.
Veelzijdig kunstenaar en Ploeg-liefhebber Sip Hofstede komt de expositie om 17 uur openen. Hij staat de komende maanden garant voor enkele schilder-workshops. Verder heeft de Zilverkamer enkele lezingen op het programma staan.

Na het Veenkoloniaalmuseum, dat een beeld geeft van werken van leden van de kunstkring in de huidige tijd, is de Zilverkamer het tweede museum dat aandacht geeft aan het eeuwfeest. Later volgt de belangrijkste hommage aan De Ploeg in het Groninger museum, dat vanaf 1 januari 2018 het hele jaar door flink uitpakt.

Tot de initiatiefnemers van De Ploeg behoorden bij de oprichting op 1 mei 1918 onder anderen Jan Wiegers, Johan Dijkstra, George Martens en Jan Altink, die ook de naam van de kunstkring bedacht. Hij vond dat de Groninger kunstenaars nog heel wat ontwikkelingen in gang konden zetten en stelde daarom de naam “De Ploeg” voor. Over die eerste ‘ploeg’ mogen we best zeggen dat ze een vernieuwende stroming in gang hebben gezet en dat ze Groningen op vele manieren prachtig in beeld hebben gebracht.

Dat er zoveel aandacht wordt besteed aan dit 100-jarig jubileum, is niet zo verwonderlijk. Immers, de Ploeg heeft – min of meer voortgekomen uit kunstlievend genootschap Pictura – Groningen voorgoed als kunstcentrum op de kaart gezet. Werken van vele ploegleden zijn niet meer uit ons nationaal openbaar kunstbezit weg te denken.

De Zilverkamer toont dan ook landschappen, stadsgezichten en portretten, zowel in olie als in waterverf of acryl, maar ook getekend of als houtsnede van bekende en wat minder bekende Ploeg-leden. Naast eerdergenoemde oprichters zijn dat bijvoorbeeld Van Dulmen Krumpelman, Betten, Klompien, Zuidersma, Van der Zee, Rinket, Van den Berg en Van der Wal.

--------------------------------------------------------------------------------------

Adres en openingstijden

De zilverkamer is te vinden aan de:
Oude Kerkstraat 1, 9901JB Appingedam.
www.degroningerzilverkamer.nl

Openingstijden van de Zilverkamer:
Dinsdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur.
Zaterdag van 11.00 - 16.00 uur.

Entreeprijzen € 5,-- per persoon.
Kinderen tot 12 jaar gratis.
Voor groepen en rondleidingen kunt u contact opnemen
met de beheerster: Mevr. H. Grimmius, tel: 06-26588992

ZILVERCOLLECTIE.

Op de website van de Groninger Zilverkamer staat vermeld dat de collectie
zilverstukken omvat, van zilversmeden afkomstig uit 22 dorpen uit de provincie Groningen.
Sinds kort zijn er naast de zilvercollectie nu ook afbeeldingen,schilderijen en foto’s aanwezig van kunstenaars die corresponderen met de dorpen waarvan het SNS Fonds Eemsmond zilverstukken in huis heeft.
Er zijn schilderijen van Geert Schreuder, Ben Schasfoort en een
schilderij van Johan Dijkstra van de Johan Dijkstra Stichting.
Verder zijn er schilderijen,afkomstig uit particulier bezit.
Tevens zijn er foto’s van Annet Eveleens, en een prachtige foto
van Leek uit het gemeentehuis van Leek.
Wij ontvangen u gaarne tijdens uw bezoek aan de zilvercollectie van
het SNS Fonds Eemsmond.